Sałatka z truskawkami i awokado

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Letnie wieczory przy stole - sałatka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata lodowa (lub mieszanka sałat ok. 200g): 1 sztuka
    - truskawki (duże): 500 gramów
    - awokado (dojrzałe): 4 sztuki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - parmezan (lub inny twardy żółty ser): 100 gramów
    - szczypiorek (cienki): 1 pęczek
    - boczek wędzony: 300 gramów
    - oliwa z oliwek (opcjonalnie): 4 łyżki
    - ocet winny (z białego wina, opcjonalnie): 2 łyżki
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz czarny (do smaku): 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z truskawkami i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na części.
  • 2. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, obrać ze skóry, pokroić w plastry, skropić sokiem z połowy cytryny.
  • 3. Umyte truskawki przekroić na cztery.
  • 4. Ser pokroić w cienkie, szerokie płatki.
  • 5. W półmisku ułożyć sałatę, awokado, truskawki. Całość skropić oliwą, octem winnym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 6. Dołożyć płatki sera, rozłożyć szczypiorek (niekrojony).
  • 7. Boczek pokroić w cieniutkie, ale szerokie słupki. Usmażyć (bez dodatku tłuszczu). Boczek powinien być chrupiący. Jeszcze ciepłym posypać wierzch sałatki.
  • 8. Podając sałatkę warto podać również osobno sól i pieprz, aby każdy mógł doprawić ją sobie według własnego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować