Sałatka z truskawkami i mozzarellą

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Lekka, wiosenna sałatka. Z pewnością zasmakuje osobom lubiącym dodatek owoców w daniach

  • 15 min

Składniki:


  • truskawki 250 g,
    mozzarella w kulkach 200g,
    1 główka sałaty,
    ocet balsamiczny 1 łyżka,
    miód 1 łyżka,
    oliwa 3 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    chili w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z truskawkami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Na półmisku układamy sałatę, a na nią wykładamy mozzarellę i truskawki. Oliwę, ocet balsamiczny i miód mieszamy ze sobą do momentu otrzymania aksamitnej emulsji, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem skrapiamy sałatkę. Całość posypujemy płatkami chili. Życzę smacznego ;)

Porady

Należy uważać, żeby nie dodać za dużo płatków chili, bo są bardzo ostre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Sałata Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować