Sałatka z tuńczyka i awokado

4.48 (190 ocen)

Samo zdrowie ! Taka sałatka może zastąpić nawet obiad, jest pożywna i pełnowartościowa, można ją jeść z sosem lub bez.

Składniki:

  • 140 g słodkiej kukurydzy konserwowej - taką pojemność mają puszeczki bonduelle
    1 puszka ok. 130 g tuńczyka w oleju w kawałkach
    1 dojrzałe (lekko miękkie ) awokado
    1,5 łyżeczki soku z cytryny do skropienia awokado
    2 jajka ugotowane na twardo
    1-2 łyżki posiekanego szczypioru
    1 łyżka pokrojonej w kostkę świeżej czerwonej papryki
    sól i pieprz do smaku
    sos do sałatki :
    2 łyżki ulubionego majonezu
    2 łyżki gęstej śmietany 12%,lub jogurtu naturalnego
    1 przeciśnięty ząbek czosnku
    sól i biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Sałatka z tuńczyka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27ttjsv 1. Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę, dodać tuńczyka ( wcześniej odsączonego z oleju).
    Awokado obrać ( z miękkiego skórka schodzi łatwo, wystarczy ponacinać i pociągnąć), wyjąć pestkę, pokroić na średnią kostkę, skropić sokiem z cytryny, za chwilę troszkę posolić, potem wrzucić do miski z kukurydzą.
    Dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajka, szczypior, paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając o tym, że tuńczyk ma już swoją słoność a i też soliliśmy awokado), bardzo delikatnie wymieszać.

    Zrobić sos : wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie roztrzepać widelcem.
    Wylać na sałatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Czosnek Jajka Jogurt Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować