Samo zdrowie ! Taka sałatka może zastąpić nawet obiad, jest pożywna i pełnowartościowa, można ją jeść z sosem lub bez.
Składniki:
140 g słodkiej kukurydzy konserwowej - taką pojemność mają puszeczki bonduelle
1 puszka ok. 130 g tuńczyka w oleju w kawałkach
1 dojrzałe (lekko miękkie ) awokado
1,5 łyżeczki soku z cytryny do skropienia awokado
2 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki posiekanego szczypioru
1 łyżka pokrojonej w kostkę świeżej czerwonej papryki
sól i pieprz do smaku
sos do sałatki :
2 łyżki ulubionego majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 12%,lub jogurtu naturalnego
1 przeciśnięty ząbek czosnku
sól i biały pieprz do smaku
Sałatka z tuńczyka i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę, dodać tuńczyka ( wcześniej odsączonego z oleju).
Awokado obrać ( z miękkiego skórka schodzi łatwo, wystarczy ponacinać i pociągnąć), wyjąć pestkę, pokroić na średnią kostkę, skropić sokiem z cytryny, za chwilę troszkę posolić, potem wrzucić do miski z kukurydzą.
Dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajka, szczypior, paprykę i doprawić do smaku solą i pieprzem (pamiętając o tym, że tuńczyk ma już swoją słoność a i też soliliśmy awokado), bardzo delikatnie wymieszać.
Zrobić sos : wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie roztrzepać widelcem.
Wylać na sałatkę.
Komentarze