Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

0 (0 ocen)

Błyskawiczna kolacja pełna witamin.

Składniki:

  • Sałatka:
    garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
    pół papryki czerwonej
    1 mały ogórek gruntowy
    pół małej czerwonej cebuli
    pół puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 jajka ugotowane na twardo
    sól, pieprz

    Sos chrzanowy:
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki majonezu
    2 łyżeczki chrzanu
    pieprz, majeranek

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pokroić w paski, ogórka w półplasterki, cebulę w krążki. Ugotowane jajka podzielić na ćwiartki. Tuńczyka odsączyć, podzielić na kawałki. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem, doprawić odrobiną pieprzu i majeranku, powstałym sosem polać sałatkę.

Porady

Sałatkę można dodatkowo posypać prażonym słonecznikiem - będzie jeszcze smaczniejsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy