Sałatka z zielonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wyjątkowa sałatka, przypominająca zimą słoneczny smak lata.. ;)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA Z ZIELONYCH POMIDORóW::
    - zielone pomidory: 1500 gramów
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryczka chilli świeża: 1 sztuka
    - cebula biała: 1 sztuka
    - ziele angielskie, ziarenka: 10 sztuk
    - czarny pieprz ziarnisty: 10 sztuk
    - Liscie laurowe: 6 sztuk
    - woda: 0.5 litra
    - ocet z białego wina: 125 mililitrów
    - cukier: 7 łyżek
    - sól: 3 łyżki
    - czosnek ząbki: 6 ząbków
    - słoiki 0,4 l: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki wyparzamy, nakrętki przecieramy spirytusem, a następnie czystą
    ściereczką.
  • 2. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na dnie słoika do połowy
    wysokości słoika.
    Następnie dodajemy paprykę, cebulę, czosnek oraz kilka plasterków
    chilli, przykrywamy warstwą pomidorów.

    Po wypełnieniu słoików odstawiamy je i gotujemy marynatę.
  • 3. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy do niej ocet winny, ziarenka
    pieprzu oraz ziela angielskiego oraz liście laurowe.
    Gotujemy na niewielkim ogniu.
    Kiedy marynata zacznie nabierać temperatury, dodajemy do niej cukier
    oraz sól i energicznie mieszamy.

    Wrzącą marynatą zalewamy pomidory , mocno zakręcamy i pozostawiamy na
    trzy - cztery godzinki.
    Po całkowitym wystygnięciu pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować