Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki wyparzamy, nakrętki przecieramy spirytusem, a następnie czystą
ściereczką.
2.Pomidory kroimy w plasterki i układamy na dnie słoika do połowy
wysokości słoika.
Następnie dodajemy paprykę, cebulę, czosnek oraz kilka plasterków
chilli, przykrywamy warstwą pomidorów.
Po wypełnieniu słoików odstawiamy je i gotujemy marynatę.
3.Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy do niej ocet winny, ziarenka
pieprzu oraz ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Gotujemy na niewielkim ogniu.
Kiedy marynata zacznie nabierać temperatury, dodajemy do niej cukier
oraz sól i energicznie mieszamy.
Wrzącą marynatą zalewamy pomidory , mocno zakręcamy i pozostawiamy na
trzy - cztery godzinki.
Po całkowitym wystygnięciu pasteryzujemy słoiki przez 20 minut.
Komentarze