SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH.

4.5 (163 ocen)

Przypomina sałatkę jarzynową, ale dzięki temu, że nie musimy czekać na ugotowanie ziemniaków,chyba, że ktoś takowe ma z poprzedniego obiadu, jedynie chwilę dłuższą zabierają jajka.Za każdym razem smakuje inaczej, każdorazowo dodaję inną wędlinę, mięso, czy to, co akurat w lodówce jest na zbyciu.

Składniki:

  • 4 zupki chińskie
    5 jajek
    puszka kukurydzy konserwowej
    puszka groszku konserwowego
    1/2 słoika marchewki konserwowej
    szklanka posiekanych konserwowych pieczarek
    200g wędliny lub mięsa
    1 biała część pora
    pęczek posiekanego szczypiorku
    posiekana natka pietruszki
    150g jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z zupek chińskich. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron z zupek rozkruszam w misce. Dodaję odcedzone groszek i marchewkę, a kukurydzę
    wraz z zalewą. Odstawiam na jakiś kwadrans, aby makaron częściowo wchłonął płyn*.
  • 2. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram skorupki i siekam w drobną kostkę. Wędlinę lub
    mięso także kroję w kosteczkę, a białą część pora w półtalarki.
  • 3. Przyprawy z zupek mieszam z jogurtem i majonezem.
    Do makaronu dodaję wszystkie składniki, na końcu mieszając z jogurtowo-majonezowym sosem.

Porady

* zabieg zalania makaronu zalewą z warzyw i odstawienie, by wchłonął płyn spowoduje, że makaron nie wchłonie aż tyle płynu, a więc zapobiegnie to dodawaniu kolejnych porcji jogurtu lub majonezu, przez co nie zwiększy się kaloryczność sałatki. ** można tez makaron uprzednio zalać wrzątkiem, aby nieco zmiękł - to też zmniejszy jego chłonność.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować