Lekka, pożywna sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy doceniają niestandardowe połączenia smakowe i lubią zjeść coś świeżego i pachnącego wiosną.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 pęczek szparagów
4 średnie podłużne buraki
4 jajka
1 główka sałaty
250 g pomidorków koktajlowych
50 g sera z niebieską pleśnią
pęczek szczypiorku
Sos winegret:
6 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Sałatka ze szparagami i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyj, gotuj przez około godzinę, lekko ostudź, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne buraki zetrzyj na mandolinie na cieniutkie plasterki.
2.Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (obierz łodygi, jeżeli to konieczne), pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze przez kilka minut.
3.Jajka ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź, obierz i pokrój na ósemki.
4.Przygotuj winegret: sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj pieprz i olej rzepakowy – utrzyj wszystko na jednolity sos.
5.Na talerzach ułóż sałatę, następnie: plasterki buraków, szparagi, jajka, ser pleśniowy, połówki pomidorków. Posyp wszystko szczypiorkiem i polej winegretem na oleju rzepakowym.
Komentarze