Sałatka ze szpinakiem i botwinką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałat, szpinaku i botwinki opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na spore cząstki. Papryki przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz z łupin i pokrój w wąskie talarki.
2.Przygotuj sos: ocet balsamiczny utrzyj z miodem, tabasco i szczyptą soli na gładko. Bezpośrednio do sosu dodaj zmiażdżony w prasce czosnek. Następnie stale ucierając widelcem, dodawaj małymi porcjami oliwę. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu. Na koniec skosztuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem ziołowym.
3.Do wrzącej i osolonej wody wrzuć brokuł. Blanszuj krótko, żeby nie stracił cennych właściwości odżywczych. Ostudź i podziel na różyczki.
4.Do dużej salaterki wrzuć liście szpinaku, botwinki i sałaty, dodaj pokrojone warzywa. Wszystko skrop sosem, przemieszaj i od razu podawaj. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Komentarze