Sałatka ze szpinakiem i botwinką.

4.5 (168 ocen)

Sałatka wyśmienicie smakuje jako przystawka do wędlin i świeżego pieczywa, ale doskonale nadaje się też do pieczonych ziemniaków mięsem.

Składniki:

  • • Po dużej garści szpinaku, botwinki
    • Główka sałaty karbowanej
    • Mała sałata masłowa
    • Żółta i czerwona papryka
    • 2 pomidory
    • ½ czerwonej i białej cebuli
    • Mały brokuł
    Na sos:
    • 2 łyżki białego octu balsamicznego
    • 3 łyżki oliwy
    • Łyżeczka tabasco
    • Łyżka miodu
    • Ząbek czosnku
    • Pieprz ziołowy
    • Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem i botwinką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałat, szpinaku i botwinki opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój na spore cząstki. Papryki przetnij na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Cebule obierz z łupin i pokrój w wąskie talarki.
  • 2. Przygotuj sos: ocet balsamiczny utrzyj z miodem, tabasco i szczyptą soli na gładko. Bezpośrednio do sosu dodaj zmiażdżony w prasce czosnek. Następnie stale ucierając widelcem, dodawaj małymi porcjami oliwę. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu. Na koniec skosztuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem ziołowym.
  • 3. Do wrzącej i osolonej wody wrzuć brokuł. Blanszuj krótko, żeby nie stracił cennych właściwości odżywczych. Ostudź i podziel na różyczki.
  • 4. Do dużej salaterki wrzuć liście szpinaku, botwinki i sałaty, dodaj pokrojone warzywa. Wszystko skrop sosem, przemieszaj i od razu podawaj. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować