Co roku gdy tylko pojawiają się śliwki przygotowuję tę sałatkę. Uwielbiam połączenie ostrości pora i słodyczy śliwek.
Składniki:
10 - 13 śliwek o ciemnej skórce – w zależności od wielkości
1 jabłko
2-3 pory – w zależności od wielkości
1 marchewka
mały jogurt naturalny (gęsty) lub niiecaly słoik majonezu
Sól i pieprz
Sałatka ze śliwek i porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Pora kroimy w krążki, sparzamy a nastęonie przelewamy zimną wodą. Śliwki (nie obieramy) kroimy w plasterki, jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jogurt (lub majonez w zależności od preferencji smakowych), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Porady
By owoce nie ściemniały można je lekko skropić sokiem z cytryny.
Komentarze