Pomidor nadaje sałatce świeżości. Dodatek mięty i musztardy sprawia, że danie jest pikantne i orzeźwiające.
Składniki:
około 1 kg ziemniaków
4 mniejsze pomidory (łącznie 350g)
5 średnich korniszonów lub 1 mniejsza cukinia konserwowa
po 1/2 pęczka szczypiorku i mięty
3 łyżki majonezu
4 łyżeczki musztardy chrzanowej lub stołowej
pieprz czarny mielony o smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Sałatka ziemniaczana z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić. Ziemniaki i pomidory pokroić na niezbyt małe cząstki. Korniszony/cukinię i zieleninę posiekać. Wymienione składniki przełożyć do naczynia, dadać musztardę - wymieszać.
2.Dołożyć majonez, ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku. Włożyć do lodówki do pregryzienia.
Komentarze