Bardzo łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. U nas znika błyskawicznie :)
50 min
Składniki:
5-6 małych ziemniaków,
tyle samo rzodkiewek,
1 średniej wielkości czerwona cebula ( u mnie garść czerwonej dymki),
szczypiorek,
koperek,
sałata ( u mnie roszponka),
Na sos:
woda, w której były gotowane ziemniaki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka ostrej musztardy,
sól,
pieprz,
oregano
Sałatka ziemniaczana po bawarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Nie wylewać wody. W tym czasie pokroić rzodkiewkę w plastry, cebulę w piórka, posiekać szczypiorek i koperek, wrzucić do dużej salaterki i dodać sałatę. Ugotowane, przestudzone i obrane ziemniaki pokroić w talarki i dodać do pozostałych składników. Kilka plasterków przełożyć do osobnej miski i zmiksować blenderem. Dolać ok 1/3 szklanki wody, w której się gotowały, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, musztardę i przyprawy - wszystko zmiksować na jednolitą masę (sos). W razie potrzeby rozcieńczyć jeszcze dodając odrobinę wody z ziemniaków. Sos wlać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać sałatkę. Schłodzić w lodówce
Komentarze