Wiosna to zieleń, więc proponuję zieloną sałatkę. Na nowalijki jeszcze trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna.
Sałatka "zielono mi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować).
Łodygi selera pokroić na małe kawałki, ogórka w kostkę.
Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie, odcedzić.
Pora pokroić w paski.
Z podanych składników przygotować sos.
Na dnie naczynia ułożyć połowę brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki).
Komentarze