Salceson wieprzowy z głowizny

4.44 (165 ocen)

  • 31 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny salceson zrobiony z mięsa głowy wieprzowej, inaczej pisząc, głowizny.

  • 31 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 głowa wieprzowa (około 5 kg.)
    0,5 kg ścinki od schabu
    solanka
    liść laurowy
    ziele angielskie
    majeranek
    sól himalajska
    pieprz
    kminek
Wystaw ocenę:

4.44 (165 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson wieprzowy z głowizny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14qa6cj 1. solanka:

    według tabeli Dziadka.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 2. Wymyty, dobrze opłukany łeb trybujemy z mięsa które będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 3. Obkrojoną resztę łba gotujemy 1 godzinę, po ostudzeniu obieramy z mięska które pozostało na kościach. Cedzimy wywar przez gazę. Po 24 godzinnym peklowaniu, płuczemy mięsa pod bieżącą wodą z solanki i wkładamy do wywaru, gotujemy do miękkości mięs, około 1 godziny.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 4. Mięso wcześniej rozdrobnione przechowujemy przez ten czas w lodówce. Po ugotowaniu peklowanych mięs, kroimy na większe kawałki a skórki jak najdrobniej rozdrabniamy ręcznie, dodajemy wcześniej rozdrobione mięsa i dodajemy przyprawy oraz 4 szklanki wywaru. Dobrze wyrabiamy farsz.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 5. Po wyrobieniu i doprawieniu do smaku farsz wkładamy do osłonek poliamidowych 100 - 120 mm, dobrze zawiązujemy baton z farszem i przystępujemy do parzenia.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 6. Parzymy 1 godzinę w temp. 80 st.C. Wyrobionym farszem możemy również napełnić słoiki 0,5 l.na 3/4, zakręcić dekielki i pasteryzować 40-60 minut od momentu wrzenia wody. Będzie to głowizna w słoikach, również pyszna.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 7. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 8. Gotowa głowizna w słoikach.
  • Salceson wieprzowy z głowizny 9. Gotowy salceson z głowizny w osłonce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować