Salceson z golonek wieprzowych

4.49 (156 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 1 osoby

Salceson robiłam według przepisu męża, salceson jest bardzo smaczny, robimy według tego przepisu wiele lat :)

  • 30 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Golonka tylna 1 duża szt. 1,6 kg.
    golenie przednie 2 szt. 1 kg.
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    kolendra gnieciona 1 łyżeczka
    kminek mielony 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    ziele angielskie mielone pół łyżeczki
    liść laurowy mielony pół łyżeczki
    czosnek granulowany pół łyżeczki
    szklanka wywaru z gotowania
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson z golonek wieprzowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, oczyszczone golenie i kość od golonki gotujemy około 1,5 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Golonkę bez kości peklujemy na mokro 24 godziny w solance 1 litr wody + 56 gram peklosoli. Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki i gotujemy razem z już gotowanymi wcześniej goleniami do miękkości mięsa. Studzimy i obieramy, skórkę z golonki i z goleni, rozgniatamy w rękach (oczywiście w rękawiczkach gumowych), a mięso chude kroimy w duże kawałki. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania, wszystkie suche przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz na salceson, wyrobionym farszem napełniamy osłonkę o śr.100 -120 mm. poliamidową. Parzymy 1 godzinę w temp. 75 st.C. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

UWAGA!!! Podczas gotowania goleni i peklowanych mięs nie używamy przypraw suchych, przyprawy i sól dodajemy do farszu. Solimy do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować