Salceson drobiowy

4.5 (179 ocen)

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealna wędlinka do chleba, bardzo prosty w wykonaniu.

  • 24 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z indyka
    0,5 kg mięsa z kurczaka bez skóry
    70 dkg.mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka i golonki z indyka

    przyprawy:

    sól do smaku
    pieprz czarny 1 łyżeczka
    kolendra gnieciona 1 łyżeczka
    kminek mielony 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
    majeranek 2 łyżki
    ziele ang., liść laurowy, czosnek (mielone) do smaku ja dałem po 0,5 łyżeczki,
    czosnku 1 łyżeczka.
    szklanka wywaru z gotowania z wymieszanymi 3 łyżeczkami żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Salceson drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, oczyszczone mięso gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy, mielimy przez sitko 5 mm. W między czasie gotujemy mięso pokrojone w kawałki 3x3cm 30 minut. Po zagotowaniu, studzimy i wkładamy do miski ze zmielonym mięsem w której będziemy wyrabiać nasz farsz. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszanymi 3 łyżeczkami żelatyny, dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy osłonkę poliamidową 100 mm średnicy. 35 cm. długości,napełnioną osłonkę farszem ścisło zawiązujemy z obu stron. Parzymy 90 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Osłonki poliamidowe możemy kupić w sklepach masarskich lub w dużych marketach na stoiskach Biowin (ze słoikami, butelkami do wina).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować