Sarna z daktylami i granatem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wykwintna i oryginalna propozycja podania sarniny lub wołowiny. Danie dla tych, którzy lubią niespotykane połączenia smaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z sarny, ewentualnie może być wołowina
    100 ml sosu sojowego
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka curry
    garść suszonych daktyli bez pestek
    4 czerwone cebule
    2 duże granaty
    2-3 łyżki masła
    kieliszek czerwonego wytrawnego wina
    2-3 ziela angielskie
    2 liście laurowe

Sarna z daktylami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy na medaliony, marynujemy kilka godzin, w sosie sojowym, curry i occie.
  • 2. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy zamarynowane mięso, i chwilę dusimy. Dodajemy ziele i liść laurowy. Dodajemy daktyle i kieliszek czerwonego wina. Dusimy, pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a daktyle stworzą zawiesisty sos.
  • 3. W tym czasie cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Z jednego granatu wyciskamy sok. Sok dodajemy do cebuli lekko solimy, razem mieszamy i odstawiamy by się cebula zamarynowała.
  • 4. Na wierzch ciągle duszonego mięsa wykładamy sałatkę z cebuli. Na cebulę wysypujemy ziarna z drugiego granatu. Jeszcze na chwilę wszystko przykrywamy by cebula się zaciepliła. Potrawę najlepiej podawać w tym samym naczyniu w którym było duszone.

Porady

Tak podana sarnina świetnie smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami (http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczone-ziemniaczki-z-kakao-chili-i-limonka), ryżem lub makaronem z czosnkiem niedźwiedzim > http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/farfalle-z-niedzwiedziem-i-peperoncini

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy