Podana z duszonymi jabłkami to kwintesencja letnich smaków. Połączenie myśliwskich klimatów z lekkością kuchni południowej. Polecam na wykwintny obiad.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- sarnina (może być kawałek z kością): 1.5 kilograma
- oliwa z oliwek (na marynatę): 2 łyżki
- ocet balsamiczny (na marynatę): 2 łyżki
- musztarda (na marynatę): 1 łyżka
- czosnek (na marynatę - zmiażdzony): 5 ząbków
- rozmaryn (suszony lub świeży - na marynatę): 1 łyżka
- liść laurowy (na marynatę - w caołści): 3 sztuki
- ziele angielskie (na marynatę - ziarenka w całości): 5 sztuk
- sól: 1 łyżka
- pieprz: 1 szczypta
- morela suszona: 6 sztuk
- grzyby suszone: 6 sztuk
- jabłka: 4 sztuki
- szpinak (pęczek młodego szpinaku): 1 sztuka
- truskawki: 10 sztuk
- kozi serek (o konsystencji twarogu): 50 gramów
- ziarno złonecznika: 5 łyżek
- kiełki (do dekoracji): 1 pęczek
- oliwa z oliwek (na dressing): 3 łyżki
- ocet balsamiczny (na dressing): 3 łyżki
- miód (na dressing): 1 łyżka
- cytryna (na dressing): 0.5 sztuki
- sól (na dressing): 1 szczypta
- truskawki (na dressing): 4 sztuki
Sarnina z sałatką ze szpinaku z kozim serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj i oczyść. Z podanych składników sporządź marynatę. Posmaruj dokładnie mięso i marynuj 24 godziny w lodówce.
2.Mięso podsmaż dokładnie z każdej strony,dodaj morele suszone, kilka suszonych grzybów, dolej szklankę wody, posól, popieprz i duś przez 3-4 godziny na bardzo małym ogniu.
3.Gdy mięso będzie odchodzić od kości, wyjmij je, oddziel i podziel na kawałki. Włóż z powrotem do garnka. Jabłka wraz ze skórką pokrój na ćwiarteczki i dołóż do garnka. Nie gotuj.
4.Sałatka. Listki szpinaku umyj, oczyść. Truskawki podziel na ćwiartki. Serek kozi pokrój na małe cząstki. Umieść wszystko w misce. Przygotuj dressing - 4 rozgniecione truskawki, olej, ocet balsamiczny, sok z cytryny, miód i sól zmieszaj razem i polej sałatkę. Posyp ziarnami słonecznika i udekoruj świeżymi kiełkami.
5.Polaną sosem sarninę podawaj z sałatką. Talerz udekoruj jabłkami.
Komentarze