• 4 godz. 20 min

Satay to tajskie szaszłyki z mięsa drobiowego z pastą curry podane z sosem satay.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1kg piersi z kurczaka
    papryka czerwona
    4 cebule
    ok.300g pieczarek
    pasta curry czerwona
    pasta curry zielona
    ok. 4 łyżki mleczka kokosowego
    sól, pieprz
    sos satay
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Satay. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę.
    Przygotować 2 marynaty: jedna z pasty czerwonej, druga z zielonej.
    Wziąć 2 łyżki (jeśli lubimy na ostro, jeśli nie mniej-dałam łyżkę) pasty i wymieszać z 2łyżkami mleka.
    Z drugą pastą postąpić tak samo.
    Do marynat włożyć mięso, wymieszać i zostawić na min.4h, a najlepiej na noc w lodówce.
  • 2. Paprykę pokroić w kawałeczki, cebulę na duże kawałki.
    Jeśli pieczarki są duże to przekroić, jeśli małe to zostawiamy takie, jakie są.
    Patyczki do szaszłyków powinno się namoczyć na 30min przed pieczeniem.
    Mięso, warzywa i pieczarki nabijać na zmianę na patyczki.
    Polać dodatkowo marynatą wszystko, doprawić solą i pieprzem.
  • Sataye. 3. Grillować na patelni czy grillu lub piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku przez ok.20-25min.
    Podawać razem z sosem satay.

Porady

Cebulę białą zastąp czerwoną-łatwiej będzie wbijać ją na patyczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować