Satay z kanadyjskiej prerii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: w rondlu roztapiamy
masło i dodajemy: sok
i skórkę z cytryny, obrany
i zmiażdżony czosnek, sosy
tabasco i teriyaki, cebulę, cukier,
kolendrę, kminek, szczyptę
pieprzu oraz imbir. Dusimy
5 minut. Studzimy.
2.Mięso kroimy w 2-cm kostkę.
Zalewamy marynatą i odstawiamy
do lodówki na przynajmniej
8 godzin.
3.Papryki przekrawamy, usuwamy
gniazda nasienne, kroimy
w kostkę, a cukinie w plastry.
Mięso wyjmujemy z marynaty
i nadziewamy na patyki.
Nakładamy na rozgrzany ruszt,
obok rozkładamy warzywa.
Grillujemy 5-6 minut z obu
stron. Zdejmujemy, polewamy
podgrzaną marynatą.
Porady
Można też upiec pokrojoną cebulę i pomidorki koktajlowe
Komentarze