Pyszny deser lodowy który można przygotować o każdej porze roku,lekki,puszysty jak dla mnie lepszy od tradycyjnych lodów.U mnie semifreddo zagościło na stałe latem z owocami,a zimą w świątecznej wersji z orzechami i karmelem.
30 min
Składniki:
na semifreddo:
500 ml kremówki (30-36%)
70 g cukru kryształu
3 jajka
6 małych białych bezików
6 małych różowych bezików
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
na karmel:
100 g cukru kryształu
2 łyżki wody
1 łyżka masła
100 ml śmietanki 30%
ponadto do dekoracji:
posiekane orzechy włoskie
beziki
Semifreddo z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni,ostudzić,beziki pokruszyć.
Oddzielić żółtka od białek,żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,białka ubić na sztywno w osobnej misce ubić kremówkę.
Ubitą śmietankę wymieszać z utartymi żółtkami i delikatnie połączyć z ubitymi białkami,dodać uprażone orzechy,pokruszone beziki i wymieszać.
Masę przełożyć do formy keksowej 12x30 cm włożoną folią spożywczą,schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin.Przed podaniem polać karmelem i posypać posiekanymi orzechami.
2.Wodę i cukier gotować w garnku z grubym dnem do momentu,aż zrobi się piękny kolor karmelu następnie dodać śmietankę i masło i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
Komentarze