Semifreddo z orzechami i karmelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny deser lodowy który można przygotować o każdej porze roku,lekki,puszysty jak dla mnie lepszy od tradycyjnych lodów.U mnie semifreddo zagościło na stałe latem z owocami,a zimą w świątecznej wersji z orzechami i karmelem.

  • 30 min

Składniki:

  • na semifreddo:
    500 ml kremówki (30-36%)
    70 g cukru kryształu
    3 jajka
    6 małych białych bezików
    6 małych różowych bezików
    1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
    na karmel:
    100 g cukru kryształu
    2 łyżki wody
    1 łyżka masła
    100 ml śmietanki 30%
    ponadto do dekoracji:
    posiekane orzechy włoskie
    beziki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Semifreddo z orzechami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekane orzechy podprażyć na suchej patelni,ostudzić,beziki pokruszyć.
    Oddzielić żółtka od białek,żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,białka ubić na sztywno w osobnej misce ubić kremówkę.
    Ubitą śmietankę wymieszać z utartymi żółtkami i delikatnie połączyć z ubitymi białkami,dodać uprażone orzechy,pokruszone beziki i wymieszać.
    Masę przełożyć do formy keksowej 12x30 cm włożoną folią spożywczą,schłodzić w zamrażarce przez kilka godzin.Przed podaniem polać karmelem i posypać posiekanymi orzechami.
  • 2. Wodę i cukier gotować w garnku z grubym dnem do momentu,aż zrobi się piękny kolor karmelu następnie dodać śmietankę i masło i cały czas mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować