Seitan z makaronem ryżowym

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Seitan czyli "chińskie mięso" bez mięsa, idealne dla wszystkich vege.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki na seitan (3-4 osoby):
    - 1 kg mąki pszennej
    - 0,5 litra zimnej wody

    Bulion:
    - 1 kostka warzywna
    - 2-3 łyżki sosu sojowego
    - 1 marchewka
    - 3 ząbki czosnku
    - słodka papryka
    - kolendra
    - sól

    Makaron:
    - 150 g makaronu ryżowego
    - 3 garści różyczek z kalafiora
    - 1 cebula
    - 4 łyżki czerwonej soczewicy
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - sok z 1/2 limonki
    - 1-2 łyżeczki miodu
    - imbir w proszku
    - 1-2 łyżeczki kurkumy
    - olej
    - sól
    - szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Seitan z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i wody zagniatamy ciasto, formujemy kulę. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Następnie musimy wypłukać skrobię poprzez zalewanie ciasta zimną wodą (umieszczonego w misce) i wyrabiania. Czynność tą powtarzamy do momentu zmiany koloru i konsystencji wody (z mlecznej na bardziej płynną i jasną ), zmniejszenia objętości ciasta ( z 1 kg zostanie nam około 300 g ) oraz zmiany koloru na lekko żółty. Gluten (bo właśnie to nam się wytworzyło ) dzielimy na 3 kule i gotujemy w dobrze doprawionym bulionie, ja wykorzystałam: kostkę warzywną, 2-3 łyżki sosu sojowego, jedna marchewka pokrojona w talarki, 3 ząbki czosnku, sól, słodką paprykę, kolędrę i wodę tak, aby pokrywała "mięso". Gotujemy przez 40 minut. Teraz nasz seitan możemy upiec lub usmażyć, w całości lub w kawałkach. Ja pokroiłam w paseczki, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
  • 2. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy, zdejmujemy w ognia i czekamy 4 minuty. W tym czasie gotujemy soczewicę i kalafior al dente. Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, imbir i kurkumę. Całość mieszamy i uważamy, żeby się nie przypaliła, wrzucamy kalafior, soczewicę i wlewamy sos ( wymieszany sos sojowy, limonka, miód). Smażymy, następnie dodajemy makaron, dokładnie mieszamy, czekamy aż sos zgęstnieje, próbujemy i doprawiamy solą ewentualnie miodem.
    Podajemy ze szczypiorkiem i seitanem

Porady

Należy dobrze doprawić bulion.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować