sękacz w tortownicy...

4.5 (190 ocen)

sękacza nigdy nie jadłam wiec nie mam porównania, to ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i jeszcze nie raz zrobię, choć trzeba przyznać że jest czasochłonne

Składniki:

  • 25 dag masła
    3/4 szkl cukru pudru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    5 dag zmielonych migdałów (ja dałam pół opakowania zmielonych płatków migdałowych)
    1 łyżka rumu
    cukier waniliowy
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz w tortownicy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, rum i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 2. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem.
  • 3. Wylewamy trochę ciasta bo warstwy powinny być cienkie (ja robiłam to łyżką wazową 1 łyżka=1 warstwa) pieczemy około 5-8 minut w 190 st aż wierzch ciasta będzie lekko brązowy, na podpieczone ciasto wylewamy kolejną łyżkę ciasta i powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta... Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem...

Porady

Piekłam w tortownicy 22 cm, wyszło mi 7 warstw. Teraz jak patrzę to spokojnie mogłam zrobić przynajmniej z 10

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować