Sękacz z piekarnika

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniały - to opinia znajomych, którzy któregoś wieczoru zjedli mi całe ciasto.Dla mnie niczym nie odbiega od sękacza pieczonego " w ogniu". Trzeba mu poświecić trochę czasu, ale czego nie zrobimy dla podniebienia?

  • 2 godz.

Składniki:

  • 20 dag masła
    ¾ szklanki mąki krupczatki
    ½ szklanki mączki ziemniaczanej
    6 jajek
    2/3 szklanki cukru pudru
    laska wanilii
    10 dag mielonych migdałów
    2 łyżki rumu lub wódki
    Forma na tort o średnicy 18cm lub 21 cm z kominem
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piec rozgrzej do temperatury 200*C (ogrzewanie od góry.
    Formę wysmaruj bardzo dokładnie masłem lub wyłóż papierem do pieczenia
  • 2. Masło, żółtka, miąższ wanilii i cukier utrzyj na pulchną masę
    Mąkę krupczatkę wymieszaj z mączką ziemniaczaną
  • 3. Połowę mieszanki mąki wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-maślaną
    Białka ubij na sztywna pianę
    Do masy jajeczno-maślanej dodaj partiami delikatnie mieszając mąkę i ubitą pianę do wyczerpania składników
  • 4. Na dnie formy rozprowadź cieniutką warstwę ciasta 3 łyżki ciasta
  • 5. Wstaw do pieca na ok. 10 minut- ciasto powinno się lekko zrumienić
  • 6. Wyjmij formę z pieca, ponownie rozprowadź cieniutką warstwę ciasta ( 3 łyżki)
  • 7. Wstaw do pieca i pozostaw tam do zrumienienia
  • 8. Czynność powtarzaj do wyczerpania ciasta.

Porady

każda warstwa ciasta powinna być cieniutka , powinna być położona na poprzedniej , zrumienionej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować