Sękata babka drożdżowa z dżemem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Inny rodzaj babki drożdżowej, z dodatkiem dżemu. Uformowanie ciasta powoduje że babka jest w paski z dżemu. Ponadto jego dodatek powoduje że babka jest bardzo wilgotna.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki mąki tortowej + do podsypania
    2 dag drożdży – świeżych
    3 łyżki cukru
    2 duże jajka
    Sól do smaku
    1/3 szklanki mleka
    ½ łyżeczki kurkumy
    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(może być dowolny smak)
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    1 łyżka rumu
    Do dekoracji: mieszanka keksowa
    Lukier:
    2 łyżki gęstego soku pomarańczowego + 3,5 łyżki cukru pudru
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Sękata babka drożdżowa z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz łyżkę cukru, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać jajka, pozostały cukier, sól do smaku, jajka, kurkumę, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Rodzynki zalać rumem, odstawić. Stolnicę podsypać mąką, przenieść ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, cienko. Na 3 plackach rozsmarować dżem, na pozostałych osączone rodzynki ze skórką pomarańczową. Placki zrolować a następnie zwinąć w bułeczkę. Formę natłuścić, ułożyć ciasno bułeczki na przemian. Odstawić ponownie by ciasto wyrosło . Bułeczki jak rosną tworzą nieregularne kształty. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni około 50 minut.
    Lukier utrzeć, polać wystudzone ciasto, posypać mieszanką keksową, odstawić w chłodne miejsce by lukier zastygł.

Porady

1.jedną bułeczkę można posypać kakao lub cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować