Inny rodzaj babki drożdżowej, z dodatkiem dżemu. Uformowanie ciasta powoduje że babka jest w paski z dżemu. Ponadto jego dodatek powoduje że babka jest bardzo wilgotna.
30 min
Składniki:
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej + do podsypania
2 dag drożdży – świeżych
3 łyżki cukru
2 duże jajka
Sól do smaku
1/3 szklanki mleka
½ łyżeczki kurkumy
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki(może być dowolny smak)
1 łyżka rodzynek
1 łyżka skórki pomarańczowej
1 łyżka rumu
Do dekoracji: mieszanka keksowa
Lukier:
2 łyżki gęstego soku pomarańczowego + 3,5 łyżki cukru pudru
Tłuszcz do formy
Sękata babka drożdżowa z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać do miski, dodać drożdże rozpuszczone w mleku oraz łyżkę cukru, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać jajka, pozostały cukier, sól do smaku, jajka, kurkumę, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Rodzynki zalać rumem, odstawić. Stolnicę podsypać mąką, przenieść ciasto, podzielić na 5 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek, cienko. Na 3 plackach rozsmarować dżem, na pozostałych osączone rodzynki ze skórką pomarańczową. Placki zrolować a następnie zwinąć w bułeczkę. Formę natłuścić, ułożyć ciasno bułeczki na przemian. Odstawić ponownie by ciasto wyrosło . Bułeczki jak rosną tworzą nieregularne kształty. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni około 50 minut.
Lukier utrzeć, polać wystudzone ciasto, posypać mieszanką keksową, odstawić w chłodne miejsce by lukier zastygł.
Porady
1.jedną bułeczkę można posypać kakao lub cynamonem.
Komentarze