To był eksperyment i wyszła szybka i bardzo smaczna przekąska z selera naciowego z dodatkiem lekko pikantnego sosu na bazie jogurtu. Wszystkim naszym gościom bardzo smakowała i szybciutko zniknęła ze stołu.
Składniki:
Składniki podstawowe
1) 6 łodyg selera naciowego (ok. 10 – 12 cm każda)
2) 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3) 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
Składnik podstawowy dodatkowy
4) 100 g sera żółtego
Składniki robocze:
5) świeżo zmielony pieprz czarny
6) 2 łyżki sosu ostrygowego
7) szczypta chili
8) ząbek czosnku
9) sok z cytryny
10) sól do smaku
Seler naciowy zapiekany z serem żółtym w szynce szwarcwaldzkiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łodygi selera naciowego myjemy i oczyszczamy. Ser żółty kroimy w słupki.
2.Na każdej łodydze umieszczamy słupki sera żółtego, owijamy w szynkę szwarcwaldzką i skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane łodygi selera wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 minut.
3.W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy 2 łyżki sosu ostrygowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szczyptę chili i doprawiamy pieprzem i solą.
Komentarze