Selerowe jajka wielkanocne

3.15 (13 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Jajka, jajka, …. Jajka! Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Z ich smakiem idealnie łączy się szynka i chrupiący seler naciowy. Przystawka powstaje szybko, a jej delikatny smak podbije serca gości.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • Ok 120 gram szynki wieprzowej w kawałku (wędlina),
    • 2 łodygo selera naciowego,
    • 3 -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    Składnik dodatkowy:
    • 6 wiejskich jajek
    Składniki robocze:
    • Sól do smaku,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżka majonezu,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.15 (13 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Szynki

Selerowe jajka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie jajek 1. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę.
    Z przepołowionych jajek usuwamy żółtka. Wyjęte kroimy w kostkę.
  • przygotowanie selera i szynki 2. Seler oraz szynkę także kroimy w drobną kostkę.
  • łączenie składników 3. Pokrojone składniki dodajemy do żółtek. Do całości dodajemy jogurt oraz majonez. Całość mieszamy delikatnie.
  • doprawianie 4. Sałatkę doprawiamy do smaku i łączymy z natką pietruszki. Tak przygotowaną napełniamy obficie białka jajek.
    Świąteczna przystawka jest gotowa. Podajemy ją bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować