Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dziś zapraszam na mało popularny w Polsce cypryjski ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym. Danie bardzo szybkie w przygotowaniu zachwyci smakiem każdego! Słodko-pikantne smaki z wyczuwalną nutą mięty i limonki idealnie komponują się ze smażonym serem i krewetkami. Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    ◦125 g sera halloumi (4 plastry)
    ◦12-14 średnich, świeżych krewetek
    ◦½ papryki czerwonej
    ◦½ papryki zielonej
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦1 mango
    ◦120 ml mleczka kokosowego
    ◦½ łyżeczki kolendry
    ◦½ czerwonej cebuli
    ◦1 szczypta płatków chili

    Składniki na marynatę:
    ◦50 ml oliwy z oliwek
    ◦sok z jednej limonki
    ◦2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ◦2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    ◦1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Ser halloumi z krewetkami, mango i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie marynaty:
    Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie części. Krewetki myjemy i obieramy zostawiając ogonki. Ser halloumi kroimy w plastry (4 sztuki) zalewamy połową marynaty i marynujemy ok. 40 minut. Drugą część marynaty dodajemy do krewetek – krewetki marynujemy ok. 45-50 minut.

    Mango obieramy i kroimy w słupki, papryki kroimy w kostkę lub słupki, cebulę w cienkie plasterki. Mleczko kokosowe wlewamy do patelni, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy o połowę, dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy 2-3 minuty, następnie dodajemy czerwoną cebulę i mango i dusimy kolejne 2 minuty. Warzywa i owoce doprawiamy kolendrą i chili, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    Podduszone warzywa i owoce przesuwamy na bok patelni i zaczynamy smażyć krewetki i ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

    Podajemy ciepłe, udekorowane listkami mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Smażony ser halloumi

To może cię zainteresować