Ser z kwaśnego mleka z Häme - Sour milk cheese from Häme

0 (0 ocen)

  • 60 min

Z Lahti przywiozłam małą książeczkę, która w bardzo inspirujący sposób przedstawia ten region, a dodatkowo zawiera przepisy na oryginalne dania fińskie. Bardzo zaciekawił mnie ser z Häme, który postanowiłam zrobić. To naprawdę ciekawy smak i już wiem, że będę go robiła częściej i zmieniała według s

  • 60 min

Składniki:

  • Ser z kwaśnego mleka z Häme

    Składniki:
    3 l mleka
    1 l kwaśnego mleka
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser z kwaśnego mleka z häme - sour milk cheese from häme - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/05/ser-z-kwasnego-mleka-z-hame-sour-milk 1. Jak zrobić ser?

    - zagotuj mleko, dodaj kwaśne mleko, wymieszaj (w przepisie jest mowa o mleku ukwaszonym przynajmniej przez 4 dni, czyli ma być raczej bardzo kwaśne)
    - chwilę pogotuj na lekkim ogniu
    - zdejmij garnek i pozostaw do wystudzenia na około 1-2 godziny
    - odlej większość serwatki, dodaj łyżeczkę soli i delikatnie wymieszaj
    - do duże sitko wyłóż gazą i delikatnie wlej ser, który pozostaw do schłodzenia i "odciśnięcia" na 24 godziny
    - lekko natłuść blaszkę do pieczenia i wyłóż na nią odsączony ser
    - piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 min.

Porady

Moja rada: - ser można również piec na grillu - doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny - ser możesz również zawinąć w gazę i powiesić nad garnkiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować