Serca w sosie i kasza gryczana z ogórkami kiszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serca wymoczyć i oczyścić, Zagotować w garnku ok 2 l wody, do wrzątku włożyć serca i obraną marchewkę, oraz cebulę, przyprawić listkiem laurowym, zielem angielskim i ugotować serca do miękkości. Wyjąć ugotowane mięso, przestudzić i pokroić na plasterki niezbyt drobne.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przesmażyć lekko mięso , dodać czosnek , podlać ok 3/4 szl wywaru z gotowania i dodać przyprawy, poddusić sos ok 20 min, Na koniec dodać pokrojoną marchewkę która ugotowała się z sercami i śmietaną wymieszaną z mąką i zagęścić sos.
Litr wywaru z serc zagotować, dodać suszone ogórki kiszone lub jeden ogórek kiszony starty na tarce. Wsypać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć i pozostawić pod przykryciem ok pół godziny.
Kaszę podawać z sosem , dodatkowo z ogórkiem kiszonym.
Komentarze