Sercaczki czyli sercowe pączki z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko podgrzać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, drożdże instant i kawę. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać żółtka i wmieszać je w suche składniki. Dodać ostudzone rozpuszczone masło, wlać połowę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Dolać resztę mleka i dokończyć wyrabianie. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć śmiało można dolać ze 2-3 łyżki letniej wody. Ciasto wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do dużego garnka wysypanego lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny aby ciasto urosło. Powinno przynajmniej jeszcze raz urosnąć.
Rozgrzać piekarnik do 190-195 st. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć go na blat i delikatnie ze 2-3 razy wyrobić i uformować placek grubości około 6-7 mm. Foremką do ciastek wykroić serca i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ponownie lekko rozwałkować, wyciąć serduszka-czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec paczki około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika, zupełnie wystudzić. Zimne rozkroić na pół.
2.Krem kawowy: Do wysokiej miski przelać śmietanę, dodać śmietan-fix, cukier i kawę i ubić na sztywno. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Na spód pączka obficie nałożyć krem kawowy i lekko docisnąć drugą częścią ciastka. W większym garnku zagotować wodę i postawić na niego mniejszy garnek, wrzucić pianki i wlać łyżkę wody. Roztopić pianki w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą posmarować pączki i odstawić je na 5 minut. Po tym czasie ponownie je posmarować polewą (można je udekorować)i odstawić na lodówki na 25-30 minut. Smacznego!
Komentarze