Sercaczki czyli sercowe pączki z kawą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Piękne:), pyszne i dla amatorów kawy idealny deser na Dzień Zakochanych:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    550 g mąki pszennej typ 450
    100 g masła
    1/2 szklanki mleka
    3,5 łyżki cukru
    1 paczka+1 łyżka drożdży instant
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
    szczypta soli
    4 żółtka
    2-3 łyżki letniej wody
    Krem
    300 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki cukru
    1 śmietan-fix
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    Polewa
    80 g pianek typu marshallow
    1 łyżka wody
    Dodatkowo
    perełki do dekoracji
    1 łyżka skórki kandyzowanej kolorowej
    mikser
    2 garnki-1 duży i 1 mniejszy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sercaczki czyli sercowe pączki z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto kawowe 1. Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko podgrzać. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, drożdże instant i kawę. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać żółtka i wmieszać je w suche składniki. Dodać ostudzone rozpuszczone masło, wlać połowę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Dolać resztę mleka i dokończyć wyrabianie. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć śmiało można dolać ze 2-3 łyżki letniej wody. Ciasto wyrabiać,aż będzie odchodzić od ręki. Przełożyć do dużego garnka wysypanego lekko mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny aby ciasto urosło. Powinno przynajmniej jeszcze raz urosnąć.

    Rozgrzać piekarnik do 190-195 st. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć go na blat i delikatnie ze 2-3 razy wyrobić i uformować placek grubości około 6-7 mm. Foremką do ciastek wykroić serca i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ponownie lekko rozwałkować, wyciąć serduszka-czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec paczki około 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika, zupełnie wystudzić. Zimne rozkroić na pół.
  • etapy przygotowania pączków 2. Krem kawowy: Do wysokiej miski przelać śmietanę, dodać śmietan-fix, cukier i kawę i ubić na sztywno. Odłożyć na pół godziny do lodówki. Na spód pączka obficie nałożyć krem kawowy i lekko docisnąć drugą częścią ciastka. W większym garnku zagotować wodę i postawić na niego mniejszy garnek, wrzucić pianki i wlać łyżkę wody. Roztopić pianki w kąpieli wodnej. Ciepłą polewą posmarować pączki i odstawić je na 5 minut. Po tym czasie ponownie je posmarować polewą (można je udekorować)i odstawić na lodówki na 25-30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować