Serce z ciasta francuskiego z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Taki lekki, kruchy, słodki deserek do kawy na dzień zakochanych i nie tylko. Lekko da się oderwać po kawałku od całości. Pałaszują go dzieci i dorośli. Odpowiednio podany deser smakuje wybornie.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 opakowania ciasta francuskiego(2x po 275 g)
    ½ opakowania masy kajmakowej – 255 g
    1 mało jajko
    2 łyżki śmietanki 30%
    Cukier trzcinowy + sezam do posypki
    Papier do pieczenia

Serce z ciasta francuskiego z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 1 płat ciasta rozwinąć, posmarować cały płat lekko podgrzaną masą kajmakową, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Radełkiem wzdłuż dłuższego boku ciąć paski 2 cm, skręcać paski w rurki. Układać rurki w kształcie serca na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(ja układałam po formie w kształcie serca). Jajko roztrzepać ze śmietaną, posmarować pędzelkiem uformowane serce, posypać cukrem trzcinowym na przemian z sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut aż ciasto się zrumieni na złoty kolor.

Porady

1.Zamiast kajmaku można użyć dowolnego nadzienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy