„serduchowy” torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I. Żółtka z połową cukru
ucieramy, wlewamy wodę,
mieszamy. Białka z pozostałym
cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy
do żółtek. Wsypujemy
mąkę, proszek i kakao, delikatnie
mieszamy. Pieczemy ok.
30 minut w temp. 180 °C.
2.Ciasto II: białka ubijamy z cukrem,
mieszamy z wiórkami, mąką
i śmietaną. Ciasto III: ubijamy
białka z cukrem, mieszamy
z orzechami, bułką tartą i miodem.
Oba ciasta pieczemy jak I.
3.Mleko zagotowujemy z cukrami,
mieszamy z resztą składników.
Zimne ucieramy z masłem,
ew. wlewamy 1/2 kieliszka spirytusu.
Do 1/2 masy dodajemy
pokrojone brzoskwinie i rodzynki.
Masami przekładamy zimne
biszkopty (z okrągłych wykrawamy
serca). Dekorujemy.
Komentarze