Serduszkowa rolada z kremem wisniowym

0 (0 ocen)

Rolada piękna, zamiast serduszek można zrobić wzorek, ale serduszka nadają jej niepowtarzalnego uroku.

Składniki:

  • ciasto na serduszka:
    1 białko
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki tortowej
    20 gram masła
    barwnik
    ciasto biszkoptowe;
    3 jajka
    1 żółtko
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 dag masła
    krem wiśniowy:
    250 ml smietany 30%
    200 gram twarożku naturalnego
    200 gram dżemu wiśniowego
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serduszkowa rolada z kremem wisniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serduszkowa rolada 1. Ciasto na serduszka:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać białko jajka i mąkę na końcu czerwony barwnik.
    Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy z małą końcówką.
    Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyrysować na nim z ciasta serduszka.
  • Serduszkowa rolada 2. Ciasto biszkoptowe:
    Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać do uzyskania ładnej piany. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie delikatnie połączyć z ubitymi jajami na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło.

    Ciastem biszkoptowym przykryć wymalowane serca ( delikatnie bez smarowania ciasta) , piec w 180st około 10 minut.
  • Serduszkowa rolada 3. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zdjąć ostrożnie papier, następnie ciasto odwrócić wzorem serduszek do dołu i zwinąć roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia.
  • Serduszkowa rolada 4. Krem wiśniowy:
    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją z twarożkiem, następnie dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Do kremu śmietankowego dodać dżem i wymieszać przy pomocy łyżki, odstawić do lodówki, aby krem troszkę zgęstniał.

    Rozwinąć roladę i skropić ja dowolnym ponczem, następnie posmarować kremem i ponownie zwinąć, odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować