Tort serduszkowy prezencik

0 (0 ocen)

Prosty ,szybki ale pyszny torcik w kształcie serduszka .Śmietana połączona z serkiem Danio daje nam pyszny niezapomniany smak .

Składniki:

  • Biszkopt - 5 jajek, 3/4 szklanki mąki tortowej ,1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru, szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    Krem - śmietana 30 % 800 ml,2 serki Danio,2 łyżki cukru pudru ,śmietan fix 2 paczki,4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody,
    Ponadto dżem brzoskwiniowy ,kokos,kwiatki i listki z masy cukrowej mojego wykonania ,oraz koraliki..sok brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Tort serduszkowy prezencik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia sie składników. Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 - 40 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka ).
    2.
    Krem śmietankowy - Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach .
    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody studzimy.Przestudzoną żelatynę łączymy z serkami Danio.Serki łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
    3.
    Składanie tort.- Spodni blat nasączam sokiem brzoskwiniowym ,smaruje dżemem ,nakładam część kremu śmietankowego ,nakładam drugi blat i robię to samo co z pierwszym ,nakładam trzeci blat dociskam dokładnie równając cały tort. Cały tort smaruje kremem śmietankowym .Boki tortu obkładam wiórkami kokosowymi. Dekoruje kwiatkami z masy cukrowej i koralikami.

Porady

końcówki kwiatków z masy cukrowej zamaczam w rozpuszczonej białej czekoladzie i dopiero wtedy wkładam do kremu śmietankowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować