Serniczek z borówkową nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pomysł na wykorzystanie owoców borówki zamkniętych w słoiku. Zakupiłam jakiś czas temu- w końcu doczekał się otwarcia :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 16 cm

    Spód:
    100g biszkoptów
    1/2 szklanki musli z suszonymi owocami
    20g margaryny

    Sernik:
    200g sera białego (użyłam z wiaderka)
    150g serka mascarpone
    1/3 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    3 jajka
    1 cukier waniliowy
    20g margaryny
    2 łyżki owoców borówki (słoiczek 300g zakupiony w Biedronce:)
    2 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    1 tabliczka czekolady deserowej
    3 łyżki mleka
    garść kokosu

Serniczek z borówkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód sernika 1. Margarynę topimy (całe 40g). Biszkopty kruszymy, dodajemy musli oraz połowę stopionego tłuszczu. Mieszamy i wysypujemy na spód tortownicy mocno przygniatając i wyrównując. Odstawiamy do lodówki.
  • Masa serowa 2. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ucieramy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Stopniowo dodajemy ser, serek mascarpone, budyń oraz pozostały tłuszcz.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do masy serowej. Całość dzielimy na dwie części. Jedną wylewamy od razu na przygotowany wcześniej spód.
  • Masa serowa z borówkami 3. Do drugiej części dodajemy zblendowane z cukrem pudrem borówki. Mieszamy i wylewamy na wcześniejszą warstwę. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 70 minut w temp. 160st C. Lekko przestudzony polewamy rozpuszczoną z mlekiem (w kąpieli wodnej) czekoladą i posypujemy kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy