Serniczek z rabarbarem na jogurtowym cieście.

0 (0 ocen)

Przepyszne połączenie sernika i rabarbaru z delikatnym jogurtowym ciastem.

Składniki:

  • Ciasto jogurtowe:
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    kostka masła (200g)
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    Masa serowa:
    1/2 kg sera
    4 jajka
    1 łyzka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    pół szklanki rodzynek
    3 łodygi rabarbaru
    bułka tarta

Serniczek z rabarbarem na jogurtowym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miski i mieszamy, wlewamy jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło, wbijamy jajka i miksujemy na gładką mase.
  • 2. Zółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy ser podwójnie zmielony. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywną piane, i delikatnie dodajemy do sera mieszając łyżka, wsypujemy rodzynki.
  • układamy rabarbar 3. Ciasto wykładamy na blaszke (ja użyłam blaszki25/35) wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy bułka tartą po wierzchu, rozkładamy oczyszczony i pokrojony w kostke rabarbar. Na wierzchu wykładamy łyżką ser.
    Pieczemy 1 godzine w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 *.

Porady

Jeśli nie lubimy rodzynek możemy je pominąć lub dodać skórke pomarańczową. Ser możemy rozsmarować lub kłaść kleksy łyżką. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy