Serniczek z rabarbarem na jogurtowym cieście. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki na ciasto wsypujemy do miski i mieszamy, wlewamy jogurt naturalny, roztopione i ostudzone masło, wbijamy jajka i miksujemy na gładką mase.
2.Zółtka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy ser podwójnie zmielony. Z białek i szczypty soli ubijamy na sztywną piane, i delikatnie dodajemy do sera mieszając łyżka, wsypujemy rodzynki.
3.Ciasto wykładamy na blaszke (ja użyłam blaszki25/35) wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy bułka tartą po wierzchu, rozkładamy oczyszczony i pokrojony w kostke rabarbar. Na wierzchu wykładamy łyżką ser.
Pieczemy 1 godzine w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 *.
Porady
Jeśli nie lubimy rodzynek możemy je pominąć lub dodać skórke pomarańczową.
Ser możemy rozsmarować lub kłaść kleksy łyżką.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze