Serniczki na zimno z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealny deser na rodzinne spotkanie przy kawie. Gruszki, ser, śmietana i dodatek czekolady – każdy uczestnik poprosi o więcej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 6 pucharków:
    ¾ szklanki cukru pudru
    ½ kg serka z wiaderka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka śmietany 30% + 1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    6 gruszek z zalewy(ja korzystałam ze swoich)
    1 tabliczka czekolady gorzkiej(100 g)
    1 galaretka zielona
    Perełki cukrowe

Serniczki na zimno z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. 4 gruszki pokroić w małe kawałki, dodać do galaretki, wymieszać, wystudzić. Ser, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować na jednolitą masę. Śmietanę ubić z 1 łyżka cukru na sztywno. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę, żelatynę, dokładnie i delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Na dnie każdej salaterki ułożyć 1 łyżkę gruszek z galaretką, następnie porcję sera, znów gruszki. Na górę ułożyć dekoracyjnie partię sera(za pomocą szprycy). Na górze położyć po kilka plasterków gruszek. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać dekoracyjnie deser. Posypać górę perełkami. Schłodzić w lodówce minimum 2 godziny.

Porady

1.zamiast galaretki zielonej można dodać galaretkę cytrynową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy