Serniczki porzeczkowe w czekoladowych miseczkach

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Piękny i elegancki deser. Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Serniczki dzięki porzeczkom mają piękny fioletowy kolor. Nasi goście będą nimi zachwyceni.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -25 dag czarnych porzeczek
    -25 dag mascarpone
    -2 żółtka

    Składnik dodatkowy:
    -20 dag czekolady gorzkiej

    Składniki robocze:
    -6 łyżek cukru
    -2 łyżeczki żelatyny
    -1/4 szkl. gorącej wody

    Dekoracja:
    -bita śmietana
    -mięta świeża
    -maliny,porzeczki czarne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczki porzeczkowe w czekoladowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy 8 silikonowych foremek na babeczki.
    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Każda foremkę pędzelkiem smarujemy czekoladą, wkładamy do lodówki na 1 godz, po tym czasie ponownie smarujemy czekoladą, schładzamy 1 godz.
  • 2. Masa porzeczkowa: porzeczki oczyszczamy z szypułek i płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy do rozpadnięcia owocu. Porzeczki przecieramy przez sito , powinniśmy uzyskać 1/2 szkl. musu porzeczkowego, mieszamy z 4 łyżkami cukru.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem , dodajemy mascarpone i mus porzeczkowy, dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy żelatynę ,mieszamy.
    Masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Miseczki czekoladowe napełniamy masą porzeczkową.
    Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i listkami mięty.
    Przed podaniem schładzamy 1 godz. w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować