Piękny i elegancki deser. Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Serniczki dzięki porzeczkom mają piękny fioletowy kolor. Nasi goście będą nimi zachwyceni.
60 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
-25 dag czarnych porzeczek
-25 dag mascarpone
-2 żółtka
Serniczki porzeczkowe w czekoladowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy 8 silikonowych foremek na babeczki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Każda foremkę pędzelkiem smarujemy czekoladą, wkładamy do lodówki na 1 godz, po tym czasie ponownie smarujemy czekoladą, schładzamy 1 godz.
2.Masa porzeczkowa: porzeczki oczyszczamy z szypułek i płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody i gotujemy do rozpadnięcia owocu. Porzeczki przecieramy przez sito , powinniśmy uzyskać 1/2 szkl. musu porzeczkowego, mieszamy z 4 łyżkami cukru.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem , dodajemy mascarpone i mus porzeczkowy, dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy żelatynę ,mieszamy.
Masę serową odstawiamy do lekkiego stężenia.
3.Miseczki czekoladowe napełniamy masą porzeczkową.
Dekorujemy bitą śmietaną, owocami i listkami mięty.
Przed podaniem schładzamy 1 godz. w lodówce.
Komentarze