Serniczki były słodkie i wilgotne. Do serników użyłam niemielonego twarogu, i przyznam, że ta grudkowata struktura była ciekawa i nie przeszkadzała w jedzeniu. Zamiast kumkwatów w karmelu można tu użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Składniki:
Spód:
180 g herbatników pełnoziarnistych
2 łyżki miękkiego masła
Warstwa serowa:
500 g twarogu tłustego (nie trzeba mielić), o pokojowej temp.
2 jajka, o pokojowej temp.
70 g cukru
1 proszek budyniowy (40 g)
Kumkwaty w karmelu:
100 g kumkwatów
150 g cukru
150 ml wody
Serniczki z karmelizowanym kumkwatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmelizowane kumkwaty: wodę zagotuj z cukrem. Kumkwaty pokrój w plasterki i usuń pestki. Do syropu cukrowego dodaj plasterki kumkwatów, gotuj na wolnym ogniu aż karmel zgęstnieje. Wylej na papier, uważaj by się nie oparzyć, pozostaw do ostygnięcia. Jeśli karmel jest ciągle miękki włóż go do zamrażalki na kilka minut. Potem wyjmij i krótko przed dodaniem do masy serowej posiekaj nożem lub malakserem.
2.Herbatniki pokrusz na drobno, dodaj masło, wymieszaj. Blaszkę z 12 otworami wyłóż papierowymi papilotami, na spód nałóż pokruszone herbatniki. Ubij trochę łyżką. Wstaw do lodówki.
3.Ser rozdrobnij i przełóż do misy miksera, zacznij miksować, wbij jajka, dodaj cukier i proszek budyniowy i krótko zmiksuj. Dodaj też posiekane kumkwaty. Masę rozdziel równo na spód herbatnikowy. Wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika a serniczki pozostaw do ostudzenia.
Komentarze