• 60 min

w/g starej receptury z archiwum mojej Babci

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :
    masło 200 g
    cukier 250 g
    mąka pszenna 750 g
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    żółtka z 4 jaj
    kakao ciemne 2 łyżki

    Ser :
    cukier 500 g
    twaróg półtłusty 1 kg
    jaja 8 szt.
    mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki
    masło 150 g
    cukier wanilinowy 1 torebka
    rodzynki 100 g
    cukier puder do posypania

    dodatkowo : tłuszcz do wysmarowania blaszki i bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0huk5yr 1. Ciasto : żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy po kawałku miękkiego masła i dalej ucieramy
  • image-029ejbq 2. Masę jajeczną łączmy z mąka, proszkiem do pieczenia i wyrabiamy (ręką) ciasto
  • 3. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, dodając do jednej z nich kakao
  • image-0ib3vqv 4. Z białej części i ciemnej z kakao formujemy dwie kule i wstawimy je do zamrażalnika, by ciasto stwardniało
  • 5. Masa serowa : Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę
  • 6. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy miękkie masło i wszystko dokładnie łączymy
  • 7. Ubitą masę łączymy z ze zmielonym twarogiem, mąką ziemniaczaną i rodzynkami i wszystkie składniki mieszamy
  • 8. Prostokątną blachę ( 38 cm x 25 cm) smarujemy tłuszczem, posypujemy tartą bułką i na tarce o grubych oczkach ścieramy białą kulę ciasta
  • 9. Na starte ciasto wykładamy masę serową a na masę ścieramy na tarce ciemną kulę ciasta
  • 10. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. i pieczemy ciasto około 1,5 h
  • image-1metxb5 11. Po upieczeniu posypujemy sernik cukrem pudrem

Porady

gdyby po dosypaniu do ciasta kakao ciasto było za suche można dodać 1 łyżkę śmietany lub jogurtu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować