Idealnie delikatny i zawsze wyrośnięty (oczywiście pod warunkiem, że nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika), a poza tym jest zawsze tak śmiesznie popękany i to lubię najbardziej. Czasami robimy.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na nadzienie:
1 kg sera (np Wieluński)
10 jaj
1 kostka masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
cały budyń śmietankowy
1.Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
2.Masło trzeć na pulchną masę, dodać żółtka, proszek, cukier i ser.
3.Białka utrzeć na sztywną pianę i wmieszać do wcześniej utartej masy.
4.Na spód blachy wykładamy 3/4 wyrobionego ciasta, następnie wylewamy masę serową i wykładamy resztę ciasta np, tworząc wałeczki i układać kratę, lub rozrzucić ciasto.
Komentarze