Sernik.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Idealnie delikatny i zawsze wyrośnięty (oczywiście pod warunkiem, że nie otwieramy podczas pieczenia piekarnika), a poza tym jest zawsze tak śmiesznie popękany i to lubię najbardziej. Czasami robimy.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na nadzienie:

    1 kg sera (np Wieluński)
    10 jaj
    1 kostka masła roślinnego
    3/4 szklanki cukru
    cały budyń śmietankowy

    Składniki na ciasto:

    3 szklanki mąki
    5 łyżek cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 30 min do lodówki.
  • 2. Masło trzeć na pulchną masę, dodać żółtka, proszek, cukier i ser.
  • 3. Białka utrzeć na sztywną pianę i wmieszać do wcześniej utartej masy.
  • 4. Na spód blachy wykładamy 3/4 wyrobionego ciasta, następnie wylewamy masę serową i wykładamy resztę ciasta np, tworząc wałeczki i układać kratę, lub rozrzucić ciasto.
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować