Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Miękki i zawsze puszysty, po prostu rozpływający się w ustach!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    25 dag mąki
    10 dag margaryny
    15 dag cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ser:
    1,25 kg sera półtłustego
    2 budynie śmietankowe na 0,5l
    cytrynę
    olejek cytrynowy
    9 jajek
    kostka margaryny
    2 szklanki cukru-do białek

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO: Zagnieść wszystkie składniki, rozwałkować i włożyć do formy o wymiarach 26 x 42 cm.
  • 2. SER: Ser przekręcić przez maszynkę. Do sera dodać żółtka, margarynę, budynie, sok z cytryny i olejek - utrzeć wszystko na puszystą masę (im dłużej ucieramy tym lepiej), na końcu dodać białka ubite z 2 szklankami cukru. Białka delikatnie połączyć z masą serową i wylać na ciasto. Piec ok. 1 godz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy