Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

4.99 (161 ocen)

Prosty , szybki w wykonaniu , bardzo smaczny sernik na kakaowym spodzie o cytrynowym smaku

Składniki:


  • 1,5 kg sera ( użyłam tłustego )
    25 dkg masła
    12 jaj
    1,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki wanilii
    aromat cytrynowy
    skórka z jednej cytryny
    3 czubate łyżki mąki kartoflanej
    CIASTO :
    czubata szklanka mąki
    1/3 szklanki cukru
    10 dkg masła
    1 łyżka kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie 1. CIASTO : Z mąki , masła , cukru zrobić kruszonkę , dodać kakao , proszek do pieczenia , mleko i zagnieść kruche ciasto , jeśli składniki nie chcą się połączyć dodać mleka . Ciasto zamrozić . MASA SEROWA: Ser zmielić ( ja zmiksowałam blenderem ) dodać cukier , wanilię , żółtka , stopione i wystudzone masło , aromat cytrynowy , mąkę kartoflaną . Cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę i dodać do sera , zmiksować ( jeśli ser jest mało słodki można dosłodzić ) Z białek ubić pianę delikatnie połączyć z masą serową . Przygotować formę o wymiarach 38-22cm. Zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , na ciasto wylać masę serową . Piec około 1,5 godziny w temp 175-180 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować