Sernik czarno- biały

4.5 (162 ocen)

Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    0,75 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,75 kostki masła
    2 łyżki kakao
    1 roztrzepane jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    5 jajek
    1 kostka miękkiego masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik czarno- biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Zagnieść. Wlać jajko i śmietanę. Rękoma zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać odrobinę mąki. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.

    Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i miksować aż powstanie puszysta masa. Miksując porcjami dodawać twaróg, mąkę i budyń. Na koniec dodać pianę i delikatnie zamieszać łyżką.

    Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę. Na to wylać masę serową. Drugą połowę ciasta zetrzeć na terce o grubych oczkach na masę serową.
    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 60 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować