Sernik czekoladowo -chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Dodać resztę i zagnieść. Podzielić na 3 części.Jedną część schłodzić.Dwoma częściami ,wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia(25x42
2.Ciasto podpiec 15 min. w 180 *.
3.Mandarynki z puszki odsączyć a jak mamy świeże, obrać, podzielić na cząstki. Jak możliwe to wyłuskać pestki. Cząstki mandarynek ułożyć na podpieczonym cieście.
4.Czekoladę rozpuścić na parze,wraz z masłem i ostudzić.
Zmiksować jajka z cukrem.Dodać ser, śmietanę i zmiksować. Do masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i rozkruszoną chałwę. Dodać przesiane budynie ,olejek i wszystko zmiksować. Wylać na ciasto.
5.Pozostawione ciasto poskubać na masę serową.
6.Piec w 180* ok. 45-50 min.
7.Ciasto oprószyć, pudrem cukrem.
8.I wersja: Mandarynki z puszki i polewą chałwową.
Składniki na polewę, rozpuścić nad parą i posmarować zimny placek.
Komentarze