Delikatny, przepyszny sernik ze słodziutką polewą z krówek :) nic dodać nic ująć - polecam :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto na spód:
150g mąki
100g masła
2 łyżki cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na I i III warstwę(każdą osobno):
300g sera z wiaderka
tabliczka białej czekolady
125ml śmietanki kremówki 30%
1 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Na II warstwę:
400g sera z wiaderka
ok. 200g gotowej masy krówkowej
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Sernik czekoladowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z masłem. Wbić jajo, dodać cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim tortownicę (śr. 24cm). Piec ok. 20minut w 180 stopniach. Wystudzić w formie.
2.I i III warstwa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ubitą śmietanką i schłodzoną czekoladą. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. I warstwę wylać na kruchy spód i pozostawić do stężenia.
3.II warstwa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ser wymieszać z masą krówkową, następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie połączyć. Wylać na I warstwę i odstawić do stężenia.
4.III warstwę przygotować tak samo jak warstwę I i wylać na ciasto. Odstawic do stężenia.
5.Polewa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Odstawić na ok. 5 minut, aby napęczniała. Dodać pokrojone krówki i cały czas podgrzewać, aż się rozpuszczą. Przestudzić, letnią masą posmarować wierzch sernika. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze