Sernik czekoladowo-krówkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, przepyszny sernik ze słodziutką polewą z krówek :) nic dodać nic ująć - polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    150g mąki
    100g masła
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Na I i III warstwę(każdą osobno):
    300g sera z wiaderka
    tabliczka białej czekolady
    125ml śmietanki kremówki 30%
    1 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

    Na II warstwę:
    400g sera z wiaderka
    ok. 200g gotowej masy krówkowej
    2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody

    Polewa:
    10 cukierków krówek
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Kruche ciasto Desery Krówki

Sernik czekoladowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem. Wbić jajo, dodać cukier i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim tortownicę (śr. 24cm). Piec ok. 20minut w 180 stopniach. Wystudzić w formie.
  • 2. I i III warstwa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Ser wymieszać z ubitą śmietanką i schłodzoną czekoladą. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. I warstwę wylać na kruchy spód i pozostawić do stężenia.
  • 3. II warstwa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ser wymieszać z masą krówkową, następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie połączyć. Wylać na I warstwę i odstawić do stężenia.
  • 4. III warstwę przygotować tak samo jak warstwę I i wylać na ciasto. Odstawic do stężenia.
  • 5. Polewa: Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Odstawić na ok. 5 minut, aby napęczniała. Dodać pokrojone krówki i cały czas podgrzewać, aż się rozpuszczą. Przestudzić, letnią masą posmarować wierzch sernika. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować