Sernik czekoladowo-pomarańczowy

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik, który upiekłam na swoje imieniny. Smakował wszystkim domownikom i gościom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    25 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1 i 1/2 kg sera białego
    25 dag masła
    2 szklanki cukru
    6 jajek
    cukier wanilinowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    aromat pomarańczowy
    kandyzowana skórka z pomarańczy(użyłam własnej produkcji)
    szczypta proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i dać na 1/2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować (trochę zostawić na paski na wierzch ciasta) i wyłożyć na blachę o wym. 24x38 cm.
  • 2. Ser zmielić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać ser, budyń, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, aromat, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ubić białka z odrobią soli i dodać do masy serowej, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • 3. Resztę ciasta rozwałkować cienko, krajać radełkiem paski i ułożyć w dowolny sposób na masie serowej. Piec w temp. 180 stopni 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować