Sernik czekoladowy

0 (0 ocen)

Przykro mi ale nie ma zdjęcia w przekroju bo sernik był prezentem,goście na roczku na który go zawiozłam mówili,że bardzo dobry więc chyba taki jest:)) zapraszam

Składniki:

  • Spód:

    200 g ciastek sasanek ( do kupienia w lidlu)
    75 g masła
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1/3 szklanki brązowego cukru

    Masa serowa:

    2 serki mascarpone ( 500 g )
    2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 200 g)
    2 śmietany 30% ( 400 g)
    3 łyżki likieru amaretto
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka rozm. M

    Dodatkowo:

    2 tabliczki mlecznej czekolady
    ok. 200 g truskawek

    Składniki na tortownicę o średnicy 22cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczko spód 1. Spód: Masło roztopić i ostudzić.Do blendera wrzucić pokruszone ciastka,dodać płatki, cukier oraz ekstrakt,zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mieszankę. Wylepić dno tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 175 cm i podpiec spód około 7 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • śmietanę wylać na czekoladę 2. Masa serowa: 2 godziny przed przygotowywaniem sernika wyjąć serek mascarpone z lodówki,ponieważ ma być on w temp. pokojowej.Śmietanę przelać do garnka i podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Zalać śmietaną,wymieszać i odstawić.
  • ser utrzeć ze składnikami 3. Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać mąkę oraz amaretto ( cały czas ucierając). Wbić po 1 jajku i wymieszać.
  • dodać czekoladę i wymieszać 4. Stopniowo wlewać wymieszaną śmietanę z czekoladą i wymieszać dokładnie. Przelać na spód.
  • piec w kąpieli wodnej 5. Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzątek sięgający do połowy tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy sernik będzie zimny przełożyć go do lodówki i pozostawić na całą noc.
  • 6. Dekoracja: Następnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wylać ją na wierzch i boki sernika. Truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki i pokroić truskawki pokroić w plastry i w dowolny sposób ułożyć na serniku ( ale pamiętać o bokach:)). Odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować