Przykro mi ale nie ma zdjęcia w przekroju bo sernik był prezentem,goście na roczku na który go zawiozłam mówili,że bardzo dobry więc chyba taki jest:)) zapraszam
Składniki:
Spód:
200 g ciastek sasanek ( do kupienia w lidlu)
75 g masła
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki brązowego cukru
Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: Masło roztopić i ostudzić.Do blendera wrzucić pokruszone ciastka,dodać płatki, cukier oraz ekstrakt,zmiksować. Dodać masło i ponownie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać mieszankę. Wylepić dno tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 175 cm i podpiec spód około 7 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2. Masa serowa: 2 godziny przed przygotowywaniem sernika wyjąć serek mascarpone z lodówki,ponieważ ma być on w temp. pokojowej.Śmietanę przelać do garnka i podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Zalać śmietaną,wymieszać i odstawić.
3.Mascarpone utrzeć z cukrem,dodać mąkę oraz amaretto ( cały czas ucierając). Wbić po 1 jajku i wymieszać.
4.Stopniowo wlewać wymieszaną śmietanę z czekoladą i wymieszać dokładnie. Przelać na spód.
5. Tortownicę wstawić do większej formy i wlać wrzątek sięgający do połowy tortownicy.Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy sernik będzie zimny przełożyć go do lodówki i pozostawić na całą noc.
6. Dekoracja: Następnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wylać ją na wierzch i boki sernika. Truskawki umyć,osuszyć i usunąć szypułki i pokroić truskawki pokroić w plastry i w dowolny sposób ułożyć na serniku ( ale pamiętać o bokach:)). Odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
Komentarze