Sernik czekoladowy z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Czekoladę wraz z mlekiem, rozpuścić nad parą. Ostudzić do letniego i dodać tu żółtka i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Porcjami przekładać do czekolady i lekko wkręcać łopatką, lecz nie za długo. Dosiać mąkę z proszkiem i też wymieszać. Wyłożyć na blaszkę 30x40, papierem do pieczenia.
Piec ok. 25 min. w 175 *.
Po upieczeniu, zdjąć papier, ostudzić biszkopt. Włożyć z powrotem do blaszki.
2.masa:
Do 2 miseczek wlać, po połowie śmietanki. Do jednej włożyć białą czekoladę w kostkach a drugiej ciemną. Rozpuścić czekolady nad parą.
3.Ostudzić i schłodzić w lodówce, najmniej pół godziny.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Ser zmiksować z cukrem i podzielić na 2 części.
Śmietankę czekoladową białą czy ciemną,ubić z 1 śmietan-fixem, potem połową sera. Następnie tak samo postąpić z drugą czekoladową śmietanką. Teraz wmiksować po połowie żelatyny.(ważne, żeby któraś masa, szybciej nie zgęstła)
Kłaść pasami na przemian, na biszkopt.
4.Trzonkiem łyżki, poprzeciągać, w górę, w dół.
5.Winogrona umyć, przekroić i jak możliwe wyjąć pestkę. Przeciętą stroną poukładać, na ręczniku papierowym, w celu usunięcia nadmiaru soku.
6.Poukładać na serniku, lekko wciskając.
7.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Wylać na sernik i schłodzić w lodówce.
8.moje wypieki:
mój sernik, oraz testowane,
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-z-musem-sliwkowym-i-bita-smietana
Komentarze