Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
2.W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce zmieszać mleko z jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia.
3.Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na sernik.
4.Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz.
Komentarze